Tips Fineerparket

1. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN PAR-KY EN EEN LAMINAATVLOER ?

Belangrijke technologische verwezenlijkingen uit de laminaattechnologie zijn ook in een Par-ky vloer aangewend (geringe dikte, zwevende plaatsing, waterwerende basisplaat, uniclic). De papieren fotoprint met melamine slijtlaag wordt bij Par-ky evenwel niet aangewend! Par-ky heeft een echte houten toplaag die beschermd wordt door 8 ultraharde vernislagen.

Echt hout in de toplaag in plaats van een papierprint heeft talrijke voordelen die in 3 categorieën kunnen ingedeeld worden:

  1. esthetisch: unieke nerftekeningen, authentieke lichtreflecties en 3D-effecten. Er kan eveneens geen herhaling van de planken voorkomen daar er geen 2 identieke bomen bestaan in de natuur,
  2. warm: geen koude voeten bij beloop: echt hout heeft een warm contactgevoel (voel het verschil door je volle handpalm op stalen te leggen),
  3. aangenaam loopgeluid: geen schel lawaai bij beloop. Bij de Par-ky DELUXE wordt dit loopgeluid nog verder geoptimaliseerd doordat er 2mm kurk wordt verlijmd aan de onderzijde van het fineerparket.

2. DE DUNNE TOPLAAG, IS DIT WEL STERK GENOEG?

Ja en dit voor de volgende redenen:

  1. Hoe dunner de houten toplaag, hoe sterker de vloer. De kern van Par-ky bestaat uit een HDF-plaat (High Density Fibreboard) die véél sterker is dan gelijk welke houtsoort (1100 kg/m³ ⇔ vb. Eik : 700 kg/m³). (leg 100 blz. open van een telefoonboek en sla erop met een hamer; bekijk de indeuk; vergelijk dit nu met 1 blz op een harde ondervloer.)
  2. Par-ky’s ultrasterke lak. Doordat hout vrij zacht is wordt de fijne houten toplaag van Par-ky (0,6mm) tot 97% doordrongen met lijm en worden er maar liefst 8 ultravioletgeharde vernislagen op gewalst. De combinatie van de lijm en de ultraharde lak heet de DSI-techniek: Double Sided Impregnation. Hierdoor is de toplaag volledig verzadigd met lijm en lak waardoor het zijn sterkte bekomt.

KAN PAR-KY OPGESCHUURD WORDEN ?

3. KAN PAR-KY OPGESCHUURD WORDEN ?

Nee, het voordeel is net dat dit niet meer nodig is. Een vloer opschuren kost je veel tijd en geld en het bezorgt je veel stof. Dankzij het DSI laksysteem en de sterke HDF-plaat is het ontzettend moeilijk om putjes te maken in een Par-ky vloer. Als er toch putjes gemaakt worden dan kunnen deze maximum 0,6 mm diep zijn. Par-ky heeft bovendien repair pens en repair wax ontwikkeld om krasjes en putjes eenvoudig te herstellen. Bij grotere schade kan je ook heel gemakkelijk een plank in het midden van de vloer vervangen met de Bulldog dankzij het Uniclic verbindingssysteem. Het is dus helemaal niet meer nodig om de vloer volledig op te schuren!

4. VOOR WELKE TOEPASSINGEN KAN PAR-KY GEBRUIKT WORDEN ?

Par-ky is geschikt voor huishoudelijk en licht commercieel gebruik. De levensduurte van Par-ky is niet afhankelijk van de gebruikte houtsoort. We raden wel aan om Par-ky te vermijden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.

5. VERANDERT DE KLEUR MET DE TIJD?

Ja. Door invloed van het zonlicht verdiept de kleur van hout. Dit is een natuurlijk procedé.

6. HOE KUNNEN KRASSEN VERMEDEN WORDEN?

Zoals elke houten vloer is ook Par-ky onderhevig aan kleine krasjes. Om dit te vermijden: hou de vloer proper, leg een deurmat aan de ingang van de kamer, breng viltjes aan onder meubelpoten en breng een beschermmat aan onder stoelen met wieltjes.

HOE DIENT PAR-KY ONDERHOUDEN TE WORDEN ?

7. HOE DIENT PAR-KY ONDERHOUDEN TE WORDEN?

Normaal onderhoud: flipper/stofzuiger. We raden eveneens aan om de Par-ky vloer om de 14 dagen te reinigen met de speciaal ontworpen Par-ky cleaner, want die zorgt ook voor een extra bescherming van het hout. Grote hoeveelheden water moeten vermeden worden.

HOEVEEL JAAR GARANTIE HEB IK OP PAR-KY ?

8. HOEVEEL JAAR GARANTIE HEB IK OP PAR-KY?

15 jaar op de Par-ky brushed collecties en 20 jaar op de Par-ky sealed collecties. Aanspraak hierop kan enkel indien de garantievoorwaarden vervuld zijn.

9. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET UNICLIC-SYSTEEM?

Het lijmloze plaatsingssysteem Uniclic biedt zowel voordelen tijdens de installatie - geen lijmvlekken, geen open voegen, meubels dienen de kamer niet uit, vlugger en gemakkelijker werken - als erna - direct te betreden, steeds te herplaatsen en gemakkelijker te herstellen.

10. IS PAR-KY GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING?

Par-ky kan zonder probleem geplaatst worden op vloerverwarming. Doordat er verschillende soorten vloerverwarmingssystemen bestaan, raden we aan om de instructies van de fabrikant op te volgen. Nadien kan u de temperatuur verhogen maar de oppervlaktetemperatuur van het parket mag in geen geval meer dan 28°C bedragen. Bijkomende info kan ook verkregen worden bij uw officieel Par-ky verdeelpunt of in bijgevoegd document.