Verschillende houtsoorten

Eiken

De klassieker onder de parketvloeren. Blijft bij alle modetrends onverstoorbaar stand houden. Hoog kwalitatief Europees hout dat zich graag aan de voeten van jonge gezinnen vlijt, maar evengoed in klassieke interieurs een veel geziene vloer is. Eiken bezit nu eenmaal een ingetogen schoonheid, die door de jaren heen door iedereen op waarde wordt geschat.

Kambala

Ook wel Iroko genoemd: een houtsoort die zijn warmbloedige exotische oorsprong onmiskenbaar uitstraalt. Dat is misschien wel de reden dat men er snel voor valt. Met zijn prachtige goudbruine kleur behoort Kambala tot de populaire parketvloeren. De zachte, zijdeachtige glans doet niets af aan de hardheid en duurzaamheid van deze houtsoort.

Afzelia

Deze prachtige houtsoort krijgt in de loop der tijd een warme rode kleur. Afzelia is een van de hardste houtsoorten in de Rowi collectie.

Merbau

Merbau is als goede wijn, die in kwaliteit toeneemt naarmate ze langer ligt. Het hardhout is licht roodbruin van kleur, maar het krijgt in de loop der tijd een diepe Roodbruine gloed. Daarmee behoort Merbau tot de warme parketsoorten, die aan uw interieur dat hele specifieke intieme karakter meegeven. Een lust voor het oog. Merbau behoort tot de uitermate duurzame houtsoorten en is zeer slijtvast.

Beuken

Een zeer populaire Europese houtsoort. Een heel lichtbruine kleur met vaak een rode kern. Het is een tamelijk harde houtsoort die een regelmatige, dichte structuur heeft.

Maple

Deze houtsoort wordt in Duitsland ook wel Ahorn genoemd. Het heeft wit tot geelwit hout, dat aan daglicht blootgesteld tot lichtgeel verkleurt. Er kan een bruine kern of bruine streepvorming voorkomen. Vrij sterk, maar ook vrij hard hout met een fijne nerf.

Kersen

Een bekende Europese soort met een zeer fijne nerf. Sterk en elastisch. De kleur ervan kleurt van geelbruin naar iets roodbruin. Een soort groene streperigheid kan ook af en toe voorkomen.

Teak

Het echte teakhout komt van de Tectona Grandis boom, uit Birma in Azi�. Niet te verwarren met afro-teak of irokoteak, dat geen van beide iets met teak te maken heeft. Vers gekapt hout heeft een groenachtige geelbruine kleur, die onder invloed van daglicht goudbruin wordt. Binnen eenzelfde partij teakhout komen kleurverschillen van licht goudbruin tot donkerbruin voor.

Bamboe

Een spijkerharde houtsoort afkomstig van een exotische plant. Vrij kort op de markt als parkethout (sinds ca. 1994 ). Als parket is het opgebouwd uit aan elkaar gelijmde strips, die een regelmatige structuur van "knopen" vertoont. In verschillende kleuren leverbaar: naturel is het lichtgeel, dat door daglicht wat donkerder geel wordt.

Afromosia

Het kernhout is geelachtig bruin, nadonkerend tot donkerbruin.
Uiterlijk enegszins op teak gelijkend. Het spinhout is geelwit, 10-30mm breed.

Kempas

Vers gezaagd is de kleur van het kernhout bleek steenrood. Door de invloed van het daglicht wordt het vrij spoedig oranjerood tot diep roodbruin, soms tot donkerbruin. Uiterlijk heeft het hout iets weg van merbau. Het spint is witachtig tot bleekgeel en ongeveer 50mm breed. Een typisch kenmerk is soms de aanwezigheid van strepen of aderen. Dit is ingegroeid bastweefsel. Deze plekken kunnen in de radiaal tot 6mm diep gaan en in tangentiale richting tot 50mm of meer zijn.
In lengterichting strekken zij verchillende honderden millimeters uit.
Dit abnormale weefsel is in mechanisch opzicht inferieur aan het normale hout en veroorzaakt tijdens het drogen gebreken in het hout.

Basralocus

Het kernhout is goud-, roest,- of purperbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Het steekt duidelijk af tegen het 30-60mm brede spinhout dat in verse toestand lichtgrijs van kleur is en na blootstelling aan daglicht licht roodbruin van kleur wordt. Vooral op het kwartierse vlak vertoont het hout vaak een streeptekening, terwijl op het het dosse gezaagde hout meestal een vrij duidelijke vlamtekening zichtbaar is. Glad geschaafd en eventueel geschuurd, heeft het hout van nature een vrij hoge glans.

Wenge

vers gezaagde weng heeft een licht geelbruine kleur. Aan licht blootgesteld wordt het hout al snel donkerbruin. Het spinhout is 25-50mm breed en heeft een geelwitte kleur. Bij wenge heeft het vezelweefsel een zwarte kleur en bruine kleur. Beide weefsels komen voor in afwisselende, ongeveer evenwijdige banen. Hierdoor ontstaat kwartiers gezaagd hout een regelmatige tekening van zwarte en bruine strepen, terwijl dosse gezaagd hout fraai bruinzwart is gevlamd.

Sucupira

Het bruine tot donkerbruine, soms bruinroodachtige kernhout met fijne lichtere strepen steekt duidelijk af tegen het smalle grijswitte tot geelachtige spint. De kleur wordt dan ook wat lichter als het droogt en aan licht en lucht wordt blootgesteld. Het mooie getekende, vaak iets gestreepte hout heeft een matige tot duidelijke glans.

Het bruine tot donkerbruine, soms bruinroodachtige kernhout met fijne lichtere strepen steekt duidelijk af tegen het smalle grijswitte tot geelachtige spint. De kleur wordt dan ook wat lichter als het droogt en aan licht en lucht wordt blootgesteld. Het mooie getekende, vaak iets gestreepte hout heeft een matige tot duidelijke glans.

Padouk

Het kernhout van Afrikaans padouk is fraai fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de corail. Bij blootstelling aan het licht verkleurt deze tint snel tot vaalroodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Wanneer het hout tijdig wordt afgelakt met een zuurhardende blanke lak, blijft de fraaie kleur grotendeels behouden. Afrikaan padouk is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiel houtsoort.

NOTEN

De kleur van Europees noten is licht grijsachtig bruin tot warm donker bruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. Amerikaans noten is warm donkerbruin, de kleur verschillen zijn minder groot dan bij Europese Noten. De kleur van Europese noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Inlands, Duits en Oostenrijks noten is meestal nogalm grauw. Frans en Zwitsers noten is mooier terwijl Spaans, Italiaans en ook de noten van de Balkan nog weer fraaier is. Het allermooiste van kleur en structuur zijn Turks, Kaukasisch en Iraans noten.

Mutenye

Het kernhout dat van nature een hoge glans heeft, kan in kleur variëren van geelbruin tot diep, tamelijk donkerbruin. Zeer donkere houtzones veroorzaken een streeptekening op het kwartierse vlak en een vlamtekening op het dosse vlak. Langere tijd aan licht blootgesteld, vertoont bank afgewerkt mutenye enige gelijkenis met teakhout en ook wel noten.

MOABI

Het kernhout is roze tot donkerroodbruin en steekt duidelijk af tegen het 40-60mm brede spinthout dat lichtroze tot grijsbruin gekleurd is. Moabi heeft een gelijkmatige structuur, vaak zonder uitgesproken tekening. Maar door draadverloop dat nogal kan wisselen kan moabi min of meer regelmatige strepen, vlammen of fraaie moir-tekening vertonen.

IPE

Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40-80mm brede spint. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere zones waardoor het enegszins gestreept kan lijken. ook als er kruisdraad aanwezig is, kan door de lichtval een decoratieve fijne streeptekening aanwezig zijn. Ipe heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. er zijn wel licht (groen)gele streepjes aanwezig. Het hout is zeer hard en sterk, moeilijk splijtbaar en elastisch

Essen

Essen heeft een zeer breed spinthout waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of lichtgeelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur; het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf circa 60 jaar of ouder voorkomt is bruin. Door het grillige verloop van de kern komt bruin/wit gestreept of gevlamd hout voor, dat met de naam olijfessen wordt aangededuid. Essen staat bekend om zijn taaiheid. het fineer heeft een fraai licht-donker kleurcontrast.

Jatoba

Het vers gezaagde kernhout is vleeskleurig, nadonkerend tot roodbruin, vaak met wart donkere strepen. Locus is glad af te werken en heeft soms tangentiale reeksen harskanalen voor.